top of page

ACTIVITEITEN

Westvoorne bestaat uit Oostvoorne, Rockanje en Tinte en is vooral een groene en recreatieve gemeente. De gemeente heeft een prachtige variatie aan natuur en landschap met rust en stilte. Voorne’s Duin behoort, dankzij zijn unieke flora en fauna, tot de belangrijkste natuurgebieden van West-Europa. De unieke variatie in natuur en vele bezienswaardigheden en activiteiten maken Westvoorne ook een bijzondere recreatiegemeente. Op het strand en in de bossen en de duinen is het fietsen, wandelen of paardrijden.

Strand

Het strand van Rockanje is een bijzonder mooi strand aan de Noordzeekust. Door zijn unieke ligging, vrijwel geheel op het zuiden gericht, is het strand van Rockanje een waar paradijs voor de echte zon liefhebbers. 

 

Tel daarbij nog eens bij op dat het strand zeer langzaam afloopt richting zee, dan begrijp je direct waarom Rockanje strand voor veel mensen de favoriete recreatie bestemming is. Doordat voor de kust in zee een aantal zandbanken liggen zal je tijdens het zwemmen weinig last hebben vangolven.

Daardoor hebben kinderen en minder geoefende zwemmers het hier relatief makkelijk.

 

Rockanje strand is ook een schoon strand. Jaren achter elkaar verdient dit strand de Europees hoog gewaardeerde Blauwe vlag. De Blauwe vlag staat symbool voor een schoon en veilig strand. Op het strand van Rockanje bevinden zich vijf strandtenten met ieder een eigen stijl en publiek.

 

De laatste jaren zijn er veel kitesurfers die hebben ontdekt dat het strand van Rockanje een ideale plek is om te gaan kiten. Veel aanlandige wind en ondiep water.

Fietsen en wandelen

De Duinen van Oostvoorne (264 ha.) liggen ten westen van het dorp Oostvoorne. Een zeer gevarieerd natuurgebied met bos, vochtige duinvalleien, struwelen en droge zandhellingen. In tegenstelling tot de duingebieden in noord Nederland waar de duinen enkele duizenden jaren oud zijn hebben we op Voorne te maken met relatief jonge duinen. De oudste zijn ongeveer 800 jaar, maar ook nu nog worden op het strand nieuwe duinen gevormd. Dankzij deze lage leeftijd is het duinzand rijk aan kalk. De plantengroei heeft zich daar aan aangepast en biedt een enorme variatie aan soorten. In het duingebied kunt u grote graasdieren tegenkomen, IJslandse pony’s en Galloway runderen. Deze helpen het Zuid-Hollands Landschap het duinterrein open te houden. In verband met de gezondheid van de dieren is voederen verboden.

 

In het Bezoekerscentrum Tenellaplas kunt u terecht voor meer informatie over het duingebied. Er is een vaste tentoonstelling over het ontstaan van het gebied, de rijkdom aan planten, vogels en andere dieren. Er is een winkeltje in het bezoekerscentrum gevestigd waar veel natuurartikelen te verkrijgen zijn. De baliemedewerkers zijn u graag van dienst. Vanaf het bezoekerscentrum starten diverse wandelroutes.

Duiken

Het Oostvoornse Meer is ingedeeld in zones zodat duikers, surfers en vissers elkaar niet storen bij het uitoefenen van hun sport.

 

Het Oostvoornse Meer is zeer populair bij duikers uit Nederland, België en zelfs daarbuiten. Vooral door de maximum diepte van ruim 40 meter en het bijna altijd zeer goede zicht door de harde zandbodem. In de winter kan het zicht oplopen tot 20 meter; ‘s zomers blijft het beperkt tot zo’n 5 meter.

 

Het Oostvoornse Meer is misschien wel de mooiste duikplek van Nederland. Jaarlijks worden er ongeveer 600.000 duiken in gemaakt. Ook duikers uit het buitenland weten het meer te vinden. Je kunt er zelfs in een weekend een duikbrevet halen. De gemiddelde diepte van het meer is 20 meter, sommige putten zijn tot 43 meter diep. Waar nu het Oostvoornse Meer ligt, lag vroeger 'Maasdroogen', een beruchte zandbank waar veel schepen zijn vergaan. Er ligt dan ook een heus scheepskerkhof en nog steeds worden er wrakken ontdekt. Speciaal voor de duikers zijn talloze attributen afgezonken. Beroemd zijn de onderwater(Volkswagen) Kever en de 46 meter lange tunnel.

Kitesurfen

Voor wie het gewone windsurfen niet spannend genoeg meer vindt, is ‘kitesurfen’ een nieuwe uitdaging. De stranden in onze regio zijn uitstekend geschikt om deze nieuwe sport te beoefenen; we zien ook steeds meer kitesurfers. Vooral de Slikken van Voorne is bijzonder populair. De Slikken van Voorne bevinden zich aan de kust ten westen van Oostvoorne tot aan het noorden van Rockanje

Op het strand in Rockanje is het in het laagseizoen (1 oktober tot 1 april) toegestaan om te kitesurfen. Tijdens het hoogseizoen is dit toegestaan tussen de volgende strandpalen:

 

  • Noordzijde badstrand, tussen strandpalen 10.0 en 12.0;;

  • Zuidzijde badstrand, tussen strandpalen 13.3 en15.4;

  • Slikken van Voorne, tussen strandpalen 7.6 en 10.0.

bottom of page